I Spanien är konserver inte överlevnads mat för studenter, vandrare eller
militärer. Snarare kan man likna
traditionen att konservera delikatesser med att lägga sina värdesaker i
bankfack. Stor omsorg läggs på att balansera sötma, salt och surhet vid inläggningen.
Endast de bästa bitarna av tonfisken används och sardinerna läggs in i
finskurna tunna längder i i tennburkar. Smakarna förädlas under konserveringen
som ett bra vin som lagras.
Några av de mest uppskattade delikatesserna som finns i spanska burkar
kommer från Biscayabukten som Kantabriska ansjovis, högsta kvalitet tonfisk,
makrill, sardiner, musslor, bläckfisk, baby bläckfisk (chipirones), och små
kammusslor (zamburiñas). De bästa galiciska vita musslorna kan kosta 600 € per
kilo är. Dessa vita musslor är omsorgsfullt inlagda i endast saltat vatten. En annan ”pärla” är äkta katalansk kaviar från stör i Pyrenéerna.
I Barcelona serveras ofta dessa delikatesser som smårätter eller Tapas ,
tillsammans med ett gott vin eller framför allt , vermouth. Utan tvekan, är ett av de bästa ställena den
berömda bodegan Quimet y Quimet i El Poble Sec, där ägare Quim Pérez berättar
att det aldrig har tillagats någon rätt i hans lokal. Det finns inte ens något
kök- ändå är det Barcelonas populäraste tapasbar!
Hyllorna är fyllda från golv till tak med vinflaskor, öl, sprit, konserver
etc.
Låt dig inte avskräckas av att det antagligen är fullt med folk både inne
och utanför lokalen som minglar med ett glas vin eller vermouth i handen. Servicen
är effektiv och snabb trots att det bara är tre personer ur familjen Quimet
bakom disken.
På Paseo de Gràcia, är Bodega Costa Brava ett lite krypin med kvarterskrog
känsla som har funnits mer än 60 år och erbjuder ett stort urval tapas ur
konserver från den kända firman Espinaler.
Hit kommer man för att njuta av tapas till tonerna av
pop-rockmusik.
Ett annat ställe på Paseo de Gràcia är Bodega Quimet (inte att förväxlas med Quimet y
Quimet ovan) - en typisk cerveceria som erbjuder prisvärda tapas av högkvalitativa
konserver fån varumärket Lolin, i en
trivsam avslappnad miljö.
Pinchos är ett tilltugg staplade på
bardisken. I Barcelona kan du hitta barer där det dignar av olika varianter
pinchos i långa rader. Pincho betyder spik eller spett på spanska.
Den huvudsakliga skillnaden mot tapas är att brödet och andra ingredienser
hålls samman av små tandpetare. Du betjänar dig själv och betalar efteråt per
tandpetare du har kvar på tallriken.
Ett av de bästa , största och populäraste ställena är Bilbao Berria som
ligger bredvid katedralen. Denna cerveceria har ett otroligt urval av Pinchos i
hög kvalitet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar