måndag 13 april 2015

Barcelonas bästa Tapas

      I Spanien är konserver inte överlevnads mat för studenter, vandrare eller militärer. Snarare kan man likna traditionen att konservera delikatesser med att lägga sina värdesaker i bankfack. Stor omsorg läggs på att balansera sötma, salt och surhet vid inläggningen. Endast de bästa bitarna av tonfisken används och sardinerna läggs in i finskurna tunna längder i i tennburkar. Smakarna förädlas under konserveringen som ett bra vin som lagras.

      Några av de mest uppskattade delikatesserna som finns i spanska burkar kommer från Biscayabukten som Kantabriska ansjovis, högsta kvalitet tonfisk, makrill, sardiner, musslor, bläckfisk,  baby bläckfisk (chipirones), och små kammusslor (zamburiñas). De bästa galiciska vita musslorna kan kosta 600 € per kilo är. Dessa vita musslor är omsorgsfullt inlagda i endast saltat vatten. En annan ”pärla” är äkta katalansk kaviar från stör i Pyrenéerna.
      I Barcelona serveras ofta dessa delikatesser som smårätter eller Tapas , tillsammans med ett gott vin eller framför allt , vermouth.  Utan tvekan, är ett av de bästa ställena den berömda bodegan Quimet y Quimet i El Poble Sec, där ägare Quim Pérez berättar att det aldrig har tillagats någon rätt i hans lokal. Det finns inte ens något kök- ändå är det Barcelonas populäraste tapasbar!
      Hyllorna är fyllda från golv till tak med vinflaskor, öl, sprit, konserver etc.  
Låt dig inte avskräckas av att det antagligen är fullt med folk både inne och utanför lokalen som minglar med ett glas vin eller vermouth i handen. Servicen är effektiv och snabb trots att det bara är tre personer ur familjen Quimet bakom disken.
      På Paseo de Gràcia, är Bodega Costa Brava ett lite krypin med kvarterskrog känsla som har funnits mer än 60 år och erbjuder ett stort urval tapas ur konserver från den kända firman Espinaler.  Hit kommer man för att njuta av tapas till tonerna  av  pop-rockmusik.

      Ett annat ställe på Paseo de Gràcia är Bodega Quimet (inte att förväxlas med Quimet y Quimet ovan) - en typisk cerveceria som erbjuder prisvärda tapas av högkvalitativa konserver fån varumärket Lolin, i en trivsam avslappnad miljö.

      Pinchos är ett tilltugg  staplade på bardisken. I Barcelona kan du hitta barer där det dignar av olika varianter pinchos i långa rader. Pincho betyder spik eller spett på spanska.
Den huvudsakliga skillnaden mot tapas är att brödet och andra ingredienser hålls samman av små tandpetare. Du betjänar dig själv och betalar efteråt per tandpetare du har kvar på tallriken.

      Ett av de bästa , största och populäraste ställena är Bilbao Berria som ligger bredvid katedralen. Denna cerveceria har ett otroligt urval av Pinchos i hög kvalitet

      Ett litet mindre men populärt ställe är Blai Tonight i Poble Sec. Denna pub är så populär att  de flesta gästerna får  njuta av sina pinchos stående. Om du vill sitta vid ett bord på trottoarserveringen får du komma tidigt, eftersom de flesta ur  lokalbefolkningen anländer mellan 9 och 11.  En av orsakerna till framgången för Blai Tonight är att alla pinchos kostar 1 euro!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar