torsdag 30 april 2015

Costa del Sol

      Varför inte förlänga sommaren? Res på hösten till spanska solkusten när den är som bäst. Söker man eftersäsongens lugnare tempo så är oktober en underbar månad att besöka Costa del Sol.  Temperaturen är fortfarande som en svenska bra sommar och betydligt varmare än trakterna kring Barcelona och Mallorca. Solkusten, är en cirka 20 mil lång kustremsa och kan delas in i sydväst och öst, med Malaga i centrum.  Den östra delen är mycket kortare, och sträcker sig från provinshuvudstaden till Nerja. Den sydvästra delen av Costa de Sol  sträcker sig västerut ända till gränsen mot provinsen Cádiz. med orter som Fuengirola, Torremolinos, Benalmadena och Marbella. Det är den sydvästra delen av kusten som har den klassiska bad och playa turismen och som kantas av barer, diskotek och inkastare. Den som söker mindre exploaterade destinationer söker sig hellre till den östra delen.
Det går direktflyg till Malaga från Stockholm, Göteborg, Oslo och Köpenhamn. De mest populära flygbolagen är Norwegian och Ryanair.
      Nerja, öster om Malaga, är svenskarnas nya favorit . Orten är lugn men på sommaren har Nerja, östra Solkustens bästa barliv . Lägg till områdets vackra omgivningar, pittoreska hus, och rena stränder. Resetidningen Vagabond rankar Nerja högst av Solkustens orter. En annan nästan lika vacker men betydligt sömnigare ort är Almunecar som ligger strax öster om Nerja
      Torremolinos ligger 7km väster om Malaga flygplats och det var här allting började på femtio talet när den sömniga lilla fiskebyn utvecklades till Spaniens första riktiga turistort. Under årens lopp har Torremolinos tappat i popularitet på grund av överexploatering men har de senaste åren börjat komma tillbaka. Numera är Torremolinos mer eller mindre en förort till Málaga, känd för sina sandstränder. Man har återfått en del av  sin spanska prägel. Framför allt under helger och semestrar då Malagaborna vallfärdar hit.

      En populär turistort som ändå har lyckas att behålla sin själ är Benalmadena väster om Malaga. I den gamla delen finner man vitmålade hus och fantastiska vyer.  Nere i hamnen håller de till som söker nattlivet.

      Fuengirola är en klassisk svenskort på Costa del Sol med en svensk kyrka och skola.
Fuengirola är dessutom engelsmännens favoritort på Costa de Sol och det nu erbjuds lika mycket Fish and Chips som Paella eller Tapas. En av Fuengirola största attraktioner är naturligtvis dess sju kilometer långa sandstrand, som sträcker sig från Castillo de Sohail i väster till Torreblanca i öster. Området närmast stranden kan man kalla en typiskt turistort kantad av barer, men bara några kvarter längre in så stöter man på en mer autentisk spansk stadsmiljö

      Mijas Costa. En ganska vacker kustort belägen mellan Fungirola och Marbella. Ovanför Mijas Costa på 430 m ö.h. ligger Mijas Pueblo, en typisk Andalusisk bergsby med en tjurfäktningsarena, som fortfarande används flitigt. I Mijas Pueblo finns gott om små bodegas och hantverksbodar. En gång i veckan håller man Flamenco-uppvisning på torget.
      Marbella är känd som en glamorös semesterort för de rika och berömda. Men även för den vanlige resenären finns det mycket att se och göra i södra Spaniens svar på St Tropez.
I den gamla stadsdelen med sina smala kullerstensgator och blomsterprydda torg hittar man ett myller av härliga butiker En av de vackraste platserna är det av apelsinträd fyllda Plaza de los Naranjos, som ligger alldeles bakom huvudgatan och där också stadshuset från 1600-talet ligger. I Marbella är strandlivet alltid på topp. Restaurangerna ligger tätt längs strandpromenaden och vill man göra dagen till kväll är det här rätt plats och valmöjligheterna är många.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar