torsdag 9 april 2015

Costa Brava – Spaniens vackraste kust

      Costa Brava är en kustremsa på 240 kilometer i den nordöstra delen av Iberiska halvön med gröna kullar , pittoreska fiskebyar, fina stränder och ensliga vikar.
Här är några av Costa Bravas smultronställen. 
      Playa Aiguablava, Begur. Bilden säger allt - en av de vackraste vikarna på Costa Brava. Kontrasten mellan havet och de skogsklädda omgivningarna är spektakulär. 
Ett flertal restauranger finns i området.


      Boadella, Lloret de Mar. La Cala de Boadella är praktiskt taget den enda orörda stranden i Lloret de Mar. Vägen dit går genom en tallskog mellan Santa Clotilde-trädgårdarna och Santa Cristina-stranden. Havsbotten är långgrund och full av stenar och grottor vilket lämpar sig perfekt för snorkling eller paddling. I den bortre delen av stranden är nudism tillåten. Det finns duschar och ett Café som serverar drycker, glass och snacks.


      Cala Pola, Tossa de Mar. En liten men vacker vik. Bara 70 meter bred, men av de vackraste på Costa Brava. Cala Pola är ankomst och utgångspunkt för turistbåtar, som trafikerar den norra delen av Costa Brava kusten med stop i Tossa de Mar och Cala Giverola. Biljetter kan köpas där. Undvik att åka hit i augusti under spanska industrisemestern då trängseln kan vara stor.  Duschar och camping med tillhörande Café och minimarket finns.


      Cadaques. Inget för den som söker den perfekta sandstranden, men väl värt ett besök. En pittoresk stad med sina vitkalkade hus belägna runt Mariakyrkan. 
Salvador Dali bosatte sig här på den närliggande stranden Garter och hans hem är omgjort till museum. Missa inte naturreservatet Cap de Creus.

      Cala Aiguaxelida. Skogbeklädda kullar döljer denna vackra vik mellan Palafrugell och Begur, som kan nås med bil för att sedan, med trappor ta sig ner den sista biten.
Bilderna illustrerar väl denna plats skönhet. Formationer med smala djupa fåror och kristallklart vatten, gör detta till ett paradis för snorkling.


      Sant Feliu de Guíxols. Detta är en annan vacker ort längs med Costa Brava kusten. Denna traditionella fiskeby har vuxit under de senaste åren genom den ökade turismen.
Bortsett från sina stränder och vikar, perfekta för bad, är stadens största monument ett majestätiskt benediktinerkloster. Det är Spaniens äldsta med anor från 1000-talet


      Platja d'Aro. Missa inte vandringsleden Camino de Ronda S'Agaró, som förbinder stranden Sant Pol Creek med Cala Sa Conca de S'agaro.
Hyfsat utbud av restauranger och barer, med ett begränsat nattliv.
Platja d'Aro erbjuder inte bara strandturism. Staden har också ett historiskt arv med lämningar sedan Romartiden.


      Calella de Palafrugell. Av många ansett som den vackraste regionen på Costa Brava. Kusten kantas av klippor, sänkor och idylliska vikar. Calella de Palafrugell är en traditionell fiskeby, som har bibehållit sin gamla charm med rader av låga vita hus som utgör den gamla delen av staden. 
Populärt även vintertid.


      Roses. En stad med en lång strand där det finns allt för sol och bad entusiasten.  
Är man kulturintresserad så kan det vara intressant att veta att det var här Romarna först landsteg på Iberiska halvön. År 216 f Kr gick Cornelius Scipio iland här med 1.800 hästar och 36.000 soldater 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar